Arbitation in Greece Domestic and International

What are the Advantages and Disadvantages of Arbitration?

Arbitration is a widespread type of alternative dispute resolution to the civil litigation process. The key difference between litigation and arbitration is that the parties agree to have their dispute decided by an arbitrator or a panel of arbitrators giving up the right to litigate in court.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – Στέλιος Γρηγορίου

Η πολιτική ορισμένων αριστερών δυνάμεων να θεωρούν ότι η επιστροφή στην δραχμή αποτελεί αριστερή πολιτική, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της χώρας, που μπλοκάρεται στα πλαίσια της ΕΕ, αποτελεί ένα μισαρό ιδεολόγημα, οι ρίζες του οποίου αφετηριάζονται στην πολιτική της ψωροκώσταινας, που με συνέπεια υπηρετούν τα πιο καθυστερημένα ιδεολογικά και πολιτικά τμήματα αυτής της αριστεράς.
Η επιστροφή στην δραχμή θα σημάνει την άμεση οικονομική κυριαρχία των πλέον διεφθαρμένων στρωμάτων της οικονομικής ολιγαρχίας, τα οποία κερδοσκοπούν παρασιτικά, τα οποία θα αξιοποιήσουν τα αφορολόγητα δις ΕΥΡΩ, τα οποία λιμνάζουν στις Τράπεζες του εξωτερικού, για μία ανεμπόδιστη οικονομική επικράτηση και κυριαρχία στην απομονωμένη πλέον Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα

ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Το 1964 ο FrancoisMitterand συνέγραψε ένα κορυφαίο πολιτικό βιβλίο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «το Διαρκές Πραξικόπημα» («LeCoupd' EtatPermanent»), επικρίνοντας με σφοδρότητα τις υπερεξουσίες του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας DeGaulle, που αποκτήθηκαν εκ των πραγμάτων κατά την άσκηση της εξουσίας του, και τούτο παρά τις υφιστάμενες πρόνοιες και δικλείδες του Γαλλικού Συντάγματος της 4ης Δημοκρατίας,.

Στην Ελλάδα εκδηλώθηκε, παράλληλα προς το πραξικόπημα των δανειστών, ένα απροσδόκητο διαρκές πραξικόπημα ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης, που αποπειράθηκαν να μετασχηματίσουν στην διάρκεια ενός εξαμήνου την συνταγματική τάξη της χώρας, χωρίς την προσφυγή στις νόμιμες συνταγματικές πρόνοιες και την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά με βάση την δοτή εξουσία τους και με σαφώς οριοθετημένες εντολές, που απέκτησαν στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Διαβάστε Περισσότερα

TIΣ ΠΤΑΙΕΙ

Στέλιου Γρηγορίου
Δικηγόρου LLM - Οικονομολόγου

Η Ελλάδα περιδινίζεται στα όρια μίας ανείπωτης καταστροφής. Η πλήρης καταβαράθρωση της οικονομίας, η ορατή εκπτώχευση του ελληνικού λαού και η ουσιαστικά κατάπτωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, λυδία λίθο για την οικονομική ανόρθωση της χώρας, προοιωνίζονται την επέλευση βαθειάς εσωτερικής κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής κατάπτωσης.
Οι απερίσκεπτοι και επικίνδυνα βολουνταριστές οπαδοί της δραχμής αγνοούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, επιδιώκοντες γεωπολιτική ανακατάταξη τεκτονικής εμβέλειας για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, χωρίς να τυγχάνουν ευτυχώς θετικής ανταποκρίσεως.

Διαβάστε Περισσότερα

ΤΟ ΑΝΩΦΕΛΟ ΕΘΝΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - AΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

 

Στέλιος Γρηγορίου

Δικηγόρος LLM – Οικονομολόγος

Το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του, δεν θα ανατρέψει ουσιωδώς την προδιαγεγραμμένη πορεία των πραγμάτων, που βασίζεται στην αναπότρεπτη νομοτέλεια των θεσμικών κειμένων.

ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ:

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ 3ης ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ή QUO VADIS DOMINE

(9/6/2015 δημοσιεύθηκε TA NEA .gr και Greek News Agency)

Στέλιος Γρηγορίου

Δικηγόρος LLM – Oικονομολόγος

Ι. Η διαπραγμάτευση

To διαπραγματευτικό αδιέξοδο εντείνεται. Ακόμη και επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων , έστω και στην βάση της Πρότασης των 47 σελ. της Ελληνικής πλευράς, εκλαμβάνεται ως ήττα εν σχέσει προς τις πολιτικές προσδοκίες, όπως αυτές εκφράσθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα και στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο λόγος που καταλήξαμε σε μία κατά την γνώμη μου προδιαγεγραμμένη ήττα είναι πολλαπλοί.

Διαβάστε Περισσότερα

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

(17/3/2015 δημοσιεύθηκε Press-gr)
Στέλιος Γρηγορίου
Δικηγόρος LLM- Oικονομολόγος
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την ίδρυσή του με τις Συμφωνίες Bretton – Woods 1944 έως σήμερα, ιστορικά μετείχε ως ενεργός δανειστής σε όλες τις αναδιαρθρώσεις χρέους του αναπτυσσόμενου κόσμου και κατείχε πάντοτε το καθεστώς του πρoτιμώμενου πιστωτή (preferred creditor status), που σημαίνει ότι αποπληρώνεται από τα χρεωμένα κράτη κατά προτεραιότητα σε σχέση με τους άλλους πιστωτές. Κατ’ αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται οι πόροι του ΔΝΤ από την αβεβαιότητα της αποπληρωμής, την οποία αντιμετωπίζουν οι λοιποί πιστωτές των χρεωμένων κρατών.
Το καθεστώς του πρoτιμώμενου πιστωτή, διαμορφωμένο de facto από την μακρόχρονη πρακτική, χωρίς να διασφαλίζεται και de jure από κάποιο επίσημο ή θεσμικό κείμενο, αποτελεί κατ’ ουσίαν το παρεχόμενο αντάλλαγμα για την μόνιμη διαθεσιμότητα των αναγκαίων χρηματικών πόρων για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης του χρέους των υπερχρεωμένων κρατών και για το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, το οποίο υπό ομαλές συνθήκες της αγοράς χρέους θα αντανακλούσε την εκτίμηση του χαμηλού ρίσκου δανεισμού, αντίθετα προς την πραγματικότητα των αναπτυσσομένων  χωρών.

Διαβάστε Περισσότερα

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ

(18/3/2015 δημοσιεύθηκε ΤΟ ΠΑΡΟΝ - Press-gr)

Μετά το λεγόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους ένας αξιοσημείωτος αριθμός ομολογιούχων, η αξία των ομολογιών των οποίων ανέρχεται σε περίπου 6 δις ΕΥΡΩ, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην διαδικασία του κουρέματος και της ανταλλαγής ομολόγων , αλλά να διεκδικήσει την πλήρη αξία των ομολόγων, που κατείχαν στα διεθνή δικαστήρια (holdout bondholders). Η ομάδα αυτών των ομολογιούχων αποτελείται από τα λεγόμενα αρπακτικά («vulture») funds, τα οποία επιδίδονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια αυτού του είδους κατ’ επάγγελμα, καθώς αγοράζουν τα ομόλογα ενός κράτους από την δευτερογενή αγορά σε χαμηλή αξία, περίπου 20% σε σχέση με την τιμή ωρίμανσης του ομολόγου κατά την ημερομηνία πληρωμής του (maturity date) και επιδιώκουν με διάφορες δικαστικές μεθοδεύσεις την πλήρη αποπληρωμή του ομολόγου στο 100% της αξίας του.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΕΣΕΩΝ

 (22/2/2015 δημοσιεύθηκε στο Press-gr)

Οι οικονομολόγοι πάσχουν από μία τάση να υποτιμούν τους νομικούς περιορισμούς, έως να θεωρούν ότι η νομική δεν είναι επιστήνη.

Οι πολιτικοί τείνουν να υποτιμούν και τους δύο και θεωρούν ότι μία μεταφυσική ουσία, που λέγεται πολιτική βούληση, μπορεί να επιλύει τα προβλήματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι νομικοί και οικονομικοί περιορισμοί.

αυτός ο βολουνταρισμός χαρακτήριζε κατά κύριο λόγο την αριστερά, που είχε απολυτοποιήσει τον ρόλο του επαναστατικού υποκειμένου.

Διαβάστε Περισσότερα

ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ – ΟΧΙ ΑΤΑΚΤΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

(5/2/2015 δημοσιεύθηκε ΤΟ ΠΑΡΟΝ - Press-gr )

Στέλιος Γρηγορίου Δικηγόρος LLM – Oικονομολόγος

Η προσπάθεια της ΕΚΤ να ασκήσει ευθεία πολιτική χειραγώγηση σε βάρος της Ελληνικής κυβέρνησης σε μία κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, σε συνέργεια με την ευθεία αντιπαράθεση της Γερμανικής Κυβέρνησης, προοιωνίζεται και την σύγκρουση που θα λάβει χώρα στο Eurogroup της 12 Φεβρουαρίου.

Εκεί πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να προωθήσει με σθένος την Ελληνική πρόταση μιάς Πολιτικά Αποδεκτής Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, καθώς η υποχωρητικότητα ή αναδίπλωση θα εκληφθεί ως διαπραγματευτική αδυναμία. Πιθανή ήττα στο Eurogroup θα έχει βαρύτατες πολιτικές επιπτώσεις για το προοδευτικό κίνημα στην Ευρώπη, την επιβολή δυσμενέστερων πολιτικών και οικονομικών αποτελεσμάτων σε βάρος της χώρας μας σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, για λόγους πολιτικού παραδειγματισμού και επίδειξης πυγμής εκ μέρους της Γερμανίας, θα αναχαιτίσει το ελπιδοφόρο μήνυμα ανατροπής της λιτότητας και θα μεταδώσει ένα καταθλιπτικό μηνύματα ηττοπάθειας στην Ευρώπη.

Διαβάστε Περισσότερα

LES LIMITES JURIDIQUES DE LA RENEGOTIATION IMMEDIATE

(31/1/2015 Ανεπτυγμένη Γαλλική Μετάφραση - Περίληψη στα  ΕΠΙΚΑΙΡΑ της 3/2/2015)

Ecrit le 31 janvier 2015.

                                                                                 Stelios Gregoriou

                                                                          Avocat LLM-Economiste

La discussion sur la renégociation immédiate de la dette Publique Grecque, après les exagérations et surtout les inexactitudes de la période pré-électorale, a débuté aujourd’hui par une confrontation symbolique, après la rencontre du chef d’Eurogroup avec les responsables Grecs.    

Une négociation sérieuse nous impose d’être précautieux à l’ouverture du dialogue institutionnel entre le Gouvernement Grec et les agents de la Zone Euro, de sorte que nous ne soumettions pas de propositions irréalistes ou maximalistes, même si ce n’est que pour des raisons d’impression ou de stratégie de négociation, et ceci pour l’assurance de notre image nationale et la réalisation de buts politiques concrets dans le cadre de la renégociation de la dette Grecque.  

La négociation doit obligatoirement s’établir sur les possibilités juridiques qui permettent la négociation la plus efficace, sans mettre en danger une rupture pour le moins immédiate avec les pays créanciers de la Zone Euro, ou un départ obligé de la Zone Euro.      

Διαβάστε Περισσότερα